Den australiska dollarn har börjat veckan med små förluster. I den nordamerikanska sessionen handlas AUD/USD till 0.6798, ned 0.19%.

Kommer RBA att förbli aggressiv med en höjning på 50 bp?

Reserve Bank of Australia träffas på tisdag, med investerare oklart om storleken på nästa räntedrag. Marknaderna har prissatt en rörelse på 50 punkter till 68 %, med en blygsam ökning på 25 punkter på 32 %. Detta innebär att RBA sannolikt kommer att leverera en fjärde raka räntehöjning på 50bp, vilket skulle bringa kontanträntan till 2.35%. RBA har fört en kamp mot stigande inflation, som steg till 6.1% under Q2, upp från 5.1% under Q1. Vid mötet i juli tappade den australiensiska dollarn mark trots en räntehöjning på 0.50 %, och detta kan upprepas på tisdag, särskilt om RBA väljer en liten höjning på 0.25 %.

Centralbanken har händerna fulla med stigande inflation och en avmattande ekonomi. Politiker hoppas kunna undvika en lågkonjunktur och vägleda ekonomin till en mjuk landning, men centralbanken, liksom Fed, har klargjort att dess främsta mål är att dämpa inflationen och undvika att inflationsförväntningarna blir förankrade.

Efter RBA-beslutet släpper Australien BNP för andra kvartalet. Marknadens konsensus ligger på 3.5 %, vilket skulle vara en förbättring jämfört med ökningen på 3.3 % under första kvartalet. Australien noterade ett rekordstort handelsöverskott på 1 miljarder USD under andra kvartalet, och detta bör återspeglas i en högre BNP

Aussie är fortfarande begränsad av svag riskaptit, eftersom energikrisen i Europa tog en vändning till det värre under helgen. Nord Stream 1-rörledningen, som är huvudledningen för rysk gas till Europa, kunde inte öppnas igen på lördagen efter tre dagars underhåll. Ryssland har nu stängt rörledningen på obestämd tid, med hänvisning till en felaktig turbin. Tyskland är milt uttryckt skeptiskt och farhågorna ökar för att Moskva återigen vapenar upp energiexporten till Europa, vilket kan resultera i en fullskalig energibrist i vinter.

AUD / USD Teknisk

  • AUD / USD möter motstånd vid 0.6846 och 0.6922
  • Det finns support på 0.6737 och 0.6661

Signal2frex återkoppling