USA:s KPI-förhandsvisning: Inflationen kan falla till 8 %, men Fed saktar inte ner ännu

Fundamental analys av Forex marknaden

Till minussidan kommer den första viktiga stödnivån att se på USD/JPY vara 139.50, där priserna toppade redan i juli...

Oavsett var du är kan du inte låta bli att höra om det: Inflation är det största ekonomiska ämnet som handlar om konsumenters, företags och, framför allt, beslutsfattares sinnen.

Efter en stor samordnad uppgång under våren och sommaren kommer pristrycket sannolikt att divergera när vi går in i de kallare höstmånaderna, med Europa sannolikt att se inflationen förvärras mitt i den pågående energikrisen medan prishöjningstakten kan sakta ner i USA. försörjningskedjor kommer tillbaka online och uppdämd efterfrågan bleknar. Tisdagens release av USA:s augusti konsumentprisindex (KPI) kommer att sätta denna teori på prov, med potentiellt stora konsekvenser för beslutsfattare och i förlängningen marknaderna.

Åtminstone på rubrikbasis förväntas Jerome Powell och företaget få en paus från ständigt stigande priser, med den sekventiella (månad till månad) KPI-avläsningen som förväntas falla med -0.1%, en siffra som kan sänka inflationstakten från år till år till ungefär 8.0% efter en topp över 9 % för två månader sedan. Som sagt kan det så kallade Core CPI, som filtrerar bort mer volatila livsmedels- och energipriser, stiga med 0.3% m/m, vilket bringar y/y-hastigheten till 6.1%.

När det gäller detaljerna, sjönk energipriserna sannolikt med mer än 6 % under månaden (den största faktorn som bidrar till skillnaden mellan rubriken och kärnavläsningen), medan hyresinflationen förväntas vara fastare under denna månad och in till 2023, till och med om det börjar sakta ner gradvis.

Där gummit möter vägen kommer naturligtvis att vara på Feds penningpolitiska möte den 21 septemberst. När vi går till pressen prissätter valutahandlare nästan 90 % chans för en tredje räntehöjning på 75 bps i rad från Federal Reserve, och de senaste kommentarerna från centralbanker har inte gjort mycket för att avråda handlare från den uppfattningen. Även om vi ser en svagare inflation än väntat på tisdag, kommer Jerome Powell och Company sannolikt att hålla fast vid en 75bps höjning denna månad, bara överväger att bromsa takten om vi ser en flermånaders trend av desinflation.

Teknisk vy: USD/JPY

Ur ovanstående perspektiv kan marknadseffekten av trycket vara något begränsad, men det representerar fortfarande veckans viktigaste ekonomiska statistik. Tittar in på de dominerande valutatrenden 2022, USD/JPY, kurser vände före 1998 års toppnoteringar i 146-147-området denna vecka, och mellan den nästan helt diskonterade räntehöjningen på 75 bps från Fed och den mest intensiva räntehöjningen från BOJ på flera år, kan räntorna falla ytterligare under mitten av månaden.

Till minussidan kommer den första viktiga stödnivån att se på USD/JPY vara 139.50, där priserna toppade redan i juli. Med tanke på den väletablerade uppåtgående trenden och allt mer divergerande penningpolitik mellan USA och Japan, kan tjurar se på det området som en möjlighet att köpa tillbaka in i dominerande långsiktig uppåtgående trend och driva USD/JPY tillbaka mot 24-åriga toppar när vi vänder kalendern till oktober.

Signal2frex återkoppling