Storbritanniens inflation accelererar; Vad betyder detta för pundet?

Fundamental analys av Forex marknaden

Storbritannien har varit i rampljuset nyligen, med Liz Truss som blev landets nya premiärminister i måndags, och drottning Elizabeth gick bort på torsdagen. Även om BoE-samlingen – ursprungligen planerad till torsdag – sköts upp till nästa vecka på grund av drottningens död, har pundhandlare goda skäl att stanna framför sina skärmar även denna vecka, som på onsdagen kl. 06:00 GMT, brittiska inflationsdata för augusti kommer ut.

Inflationen i Storbritannien väntas accelerera ytterligare

Efter att ha stigit in i tvåsiffrigt i juli, förväntas den överordnade brittiska KPI ha tickat upp till 10.2 % jämfört med föregående år från 10.1 %, och kärnräntan förväntas också stiga. Även om detta tyder på att energirelaterade effekter inte är den enda drivkraften, är de fortfarande stora trots att Storbritannien endast importerar cirka 4 % av sin gas från Ryssland. Storbritanniens största leverantör är Norge, och eftersom europeiska nationer nu måste fylla luckan som skapats av rysk försörjningsbrist därifrån, har de norska gaspriserna också skjutit i höjden.

En annan drivkraft bakom den skyhöga inflationen i Storbritannien kan ha varit det brittiska pundet i sig. Även om BoE-tjänstemän har blivit mer aggressiva vid sin senaste sammankomst, fortsätter de att vara mycket högljudda när det gäller att uttrycka sin oro när det gäller den inhemska ekonomin, och förutspår att den brittiska ekonomin kommer att falla in i recession i slutet av detta år och förbli i ett sådant tillstånd tills slutet av nästa år. Dessa farhågor i kombination med nedslående data har översatts till ett fallande pund.

Men pundet har inte bara fallit offer för den inhemska ekonomiska utvecklingen, utan också för rädsla för det globala landskapet. På grund av Storbritanniens dubbla underskott har valutan utvecklat riskkopplade egenskaper, vilket innebär att åtstramningen av penningpolitiken världen över ökar pressen.

Kommer BoE att agera mer kraftfullt?

Vid sin senaste sammankomst beslutade BoE att stärka sina ansträngningar för att bekämpa inflationen, höja sin referensränta med 50 bps och signalera vilja att agera mer kraftfullt om det skulle behövas.

Därför kan en accelererande inflation bidra till spekulationer om en mer aggressiv BoE. Efter Liz Truss planer som kan visa sig vara inflationsdrivande, har investerare höjt hela den implicita räntebanan och förväntar sig nu att räntorna ska nå en topp på cirka 4.5 % nästa september. När det gäller nästa veckas möte tilldelar de en 70% chans för en 75bps höjning, med de återstående 30% som pekar på 50bps.

Men genom att höja den implicita vägen så abrupt kan investerare nu bli mer utsatta för besvikelse. Även om BoE höjer sig med 75bps nästa vecka, kan det gå långsammare än väntat därefter. När allt kommer omkring, bara förra veckan, drev flera beslutsfattare mot aggressiva höjningsförväntningar, med MPC-medlem Tenreyro som noterade att de borde gå långsamt när det råder mycket osäkerhet.

Kortsiktiga vinster för pund, men mer smärta på längre sikt

Accelererande inflation kan uppmuntra handlare att lägga till sina BoE-hike-satsningar och därigenom tillåta pundet att förlänga sin senaste återhämtning. Pund/dollar kan röra sig tillbaka över 1.1760-zonen, markerad av den låga invändiga svängningen den 14 juli, och kanske klättra till siffran på 1.2000 runda.

Emellertid skulle paret fortfarande handlas under en nedåtgående linje, med prisstrukturen som fortfarande är lägre och lägre. Lågkonjunkturriskerna, ett potentiellt växande budgetunderskott – på grund av Truss plan att finansiera hennes politik genom offentlig upplåning – och högre risk för att BoE skulle bli besviken, kan resultera i ytterligare en försäljningsrunda och ytterligare ett test tillbaka till 1.1400-territoriet.

En lägre brytning skulle ta paret in i territorier som senast testades 1985 och kan se utrymme för nedgångar mot den psykologiska zonen på 1.1000 1.0550, vars brytning skulle kunna få mer baisseartade konsekvenser, kanske tillåta nedgångar mot de lägsta i februari och mars samma år, cirka XNUMX.

För att en hausseartad vändning ska börja realiseras kan en återhämtning över 1.2295 behövas, tillsammans med positiva brittiska ekonomiska data. Detta skulle bekräfta en högre high på den dagliga vagnen och kanske bana väg mot den högsta den 31 maj, på 1.2660. Om den zonen inte håller heller, kan dess avbrott förlänga rallyt mot 1.2970-territoriet, markerat av den låga invändiga svängningen den 13 april.

Signal2frex återkoppling