aj! Den amerikanska inflationsstatistiken gick inte enligt planen igår. Rubriken visade en inflation på 8.3 % i augusti, högre än de 8.1 % som analytiker förväntade sig, och lyckligtvis något lägre än förra månadens 8.5 %.

Ändå accelererade den amerikanska livsmedelsprisinflationen till 11.4 %, från 10.9 % som trycktes en månad tidigare på grund av höga energipriser, kriget i Ukraina – som störde veteförsörjningen, en torka i Brasilien som satte en kraftig uppåtpress på kaffekostnaderna och ett fågelinfluensautbrott i januari som drev högre priser på kyckling och ägg.

Dessutom accelererade kärninflationen, som inte tar hänsyn till de volatila mat- och energipriserna snabbare än väntat till 6.3 %, medan förväntningarna var en liten ökning från 5.9 % till 6.1 %.

För att säga minst sagt om det mesta, har den senaste amerikanska KPI-datan inte varit så mjuk som investerarna hoppats att den skulle vara, och den har inte heller varit så optimistisk som investerarna prissatt den för att vara. Nedgången på 10 % i energipriserna kompenserades av högre hyror, sjukvård och matpriser. Alla poster exklusive energi steg 7.4 % de senaste tre månaderna. Det var snabbare än siffrorna som trycktes i våras.

Det är onödigt att säga att hoppet om att se en duvaktig pivot när det gäller Federal Reserve (Fed) politik är klart krossat. Aktiviteten i Fed-fondernas terminer prissätter en 100% chans för minst en räntehöjning på 75bp vid FOMC:s möte nästa vecka, medan det finns 34% chans för en 100bp höjning nästa vecka.

Satsningar på att Feds målränta kommer att gå över 4 % i slutet av detta år ökade till 80 % från 25 % före KPI-data igår. Den amerikanska referensräntan ses till cirka 4.3 % i början av 2023.

Och snacket om en möjlig järnvägsstrejk i USA – vilket skulle skicka ytterligare en chock i leveranskedjan i hela ekonomin – är en ny faktor som kan förhindra inflationen från att falla den här månaden, och bidrar till de hökaktiga Fed-förväntningarna.

Marknadens reaktion på cocktailen av dåliga nyheter och data var vild igår

Den amerikanska 2-åriga avkastningen steg med mer än 5 % till 3.80 %, US-dollarindexet hoppade 1.50 % och aktierna sjönk. S&P500-terminerna föll fria så fort vi såg inflationstrycket komma in, och indexet stängde sessionen 4.30% lägre, efter att ha halkat under 4000-strecket.

Två stora katalysatorer för de två hausseartade prisaktionerna sedan sommaren har nu båda fallit.

  • Sommarrallyt berodde på att Feds förväntningar dämpades på grund av lågkonjunkturprat. Jerome Powell dödade det hoppet vid sitt Jackson Hole-tal och sa att Fed kommer att strama åt för att bekämpa inflationen trots skador på ekonomin. Det var den första träffen.
  • Sedan kom marknaderna på fötter igen i hopp om att inflationen kan ha avtagit tillräckligt för att tillåta Fed att mildra sin ton senare i år. Och gårdagens inflationsdata sköt det hoppet till marken också.

Sammanfattningsvis är både lågkonjunkturen och de mjukare inflationskatalysatorerna borta nu. Vad det betyder för marknaden är: S&P500 kan fortsätta sin resa söderut och vi kan se indexet falla till 3800 under de kommande veckorna.

Olja ner, sedan upp

Den starka inflationsdatan, som stärkte Fed-hökarna, tyngde också de globala tillväxtutsikterna och skickade först fatet med amerikansk råolja ned till 81 dollar. Men oljan lyckades återvinna förluster på nyheterna om att USA skulle fylla på de strategiska oljereserverna till priser under 80 dollar per fat. Den senare gav en boost till tjurarna och pressade priset på ett fat till $88 mark. Vi ligger på runt $87 i morse, med dock topside sett begränsat till $90 psykologiskt motstånd.

Varje nyhet är dåliga nyheter för guld

Guld tippade en tå under $1700-nivån efter amerikanska inflationsdata och försöker hitta mark runt denna nivå i morse.

Utsikterna för guld är svaga för både den hökaktiga och duvaktiga Fed-förväntningarna. De hökaktiga Fed-förväntningarna ökar dollarn och den amerikanska avkastningen och tynger guldaptiten. Dovish Feds förväntningar, å andra sidan, ökar riskaptiten och driver kapital till mer riskfyllda och bättre avkastningstillgångar – som aktier, och lämnar guld bakom sig. Så riskerna i guld förblir lutade till nedsidan, och en ytterligare nedgång mot $1650 ligger på korten.

Förfaller idag: Mer inflationsdata

Storbritannien avslöjade just sin senaste inflationssiffra i morse. Inflationen i Storbritannien låg på 9.9 % i augusti, under 10 %-strecket och under 10.2 % som analytikerna förväntade sig. Så bra!

Den mjukare siffran än väntat gjorde dock ingen nytta för pundet. Cable, som klarade sig bra över 1.17 innan amerikanska inflationssiffror slog paret till marken igår, sjönk under 1.15 efter KPI-releasen.

Tvärs över kanalen dämpade den starka dollarn EURUSD-tjurarna och tryckte paret under paritet, ännu en gång. Nyheter om att Ukraina trycker tillbaka de ryska trupperna är positiva för euron, men det finns liten chans att de optimistiska krigsnyheterna skulle ta överhanden, när dollarn är så stark i kölvattnet av en så nedslående amerikansk inflationsdata.

Senare idag kommer USA att avslöja det senaste producentprisindexet. PPI förväntas ha sjunkit från 9.8 % till 8.8 % i augusti. En tillräckligt mjuk figur skulle kunna spraya lite vatten på eld, men kommer knappast att vända den dåliga stämningen. Dollarn kommer sannolikt att förbli stark, aktier, guld och kryptovalutor kommer sannolikt att förbli under press tills investerare hittar ytterligare en glimt av hopp, någonstans i mörkret.

Signal2frex återkoppling