Ännu en Fed-vandring kommer; Tänk på prickarna

Fundamental analys av Forex marknaden

Vi har en mycket hektisk vecka framför oss med fyra centralbanksmöten på agendan, men den som sticker ut kan vara FOMC-beslutet, planerat på onsdag klockan 18:00 GMT. Efter förra veckans hetare än väntade KPI för augusti har marknadsaktörerna lagt en hel procentenhetshöjning på bordet. Men kommer Fed verkligen att trampa hårdare på bromsen den här gången, och hur kommer resultatet att påverka dollarn?

Hur kom investerare till 100bps-satsningen?

Vid sitt senaste möte i juli levererade FOMC sin andra 75pbs vandring i rad, men Fed-ordförande Powell sa att det kan bli lämpligt att bromsa takten i framtida ökningar, vilket målar upp en bild som stod långt ifrån dagens verklighet. Kommittén sammanträdde inte i augusti, men investerare hade möjlighet att höra igen från Fed-chefen vid Jackson Holes ekonomiska symposium. Där dök Powell upp i sin hökiga kostym och sa att de kommer att höja räntorna så högt som behövs och hålla dem där "en tid". Samtidigt som han erkände att detta kan skada ekonomisk tillväxt såväl som arbetsmarknadsförhållanden, tillade han att dessa är de "olyckliga kostnaderna för att minska inflationen", och sedan dess har många av hans kollegor kommit överens, och Cleveland Fed-president Loretta Mester tillade att räntorna bör stiga till något över 4%.

Allt detta uppmuntrade marknadsaktörerna att lägga till sina satsningar på en mer kraftfull Fed, men grädden på moset var förra veckans hetare KPI-data än väntat, som gjorde dem besvikna som förväntade sig att inflationstrycket skulle lätta under de kommande månaderna och tillät andra att placera spel över en hel procentenhets höjning av räntan vid denna sammankomst. Enligt Fed Funds futures tilldelar marknadsaktörer nu en 20% chans för en sådan åtgärd, med de återstående 80% som pekar på en 75bps ökning. Detta kan ha ökat risken för besvikelse och därmed chanserna för ett bakslag i dollarn, även i det fortfarande mycket hökiga fallet med en tredje 75bps-höjning.

Ny "dot plot" för att bestämma dollarns tro

Ändå är en trendvändning i dollarns rådande uppåtgående trend fortfarande mycket tveksam. Onsdagens beslut kommer att åtföljas av uppdaterade ekonomiska prognoser och en ny "punktplot". Därmed kommer investerarnas val till stor del också att bero på det. Marknadsaktörerna är för närvarande överens om att räntorna kan stiga över 4 % och förväntar sig en topp på runt 4.4 % i mars, men de motsätter sig bedömningen att de borde stanna där ett tag. De prissätter en minskning med 25 bps till september. Av den anledningen kan en ny intrig som pekar mot en topp nära 4.4 %, men inga nedskärningar för resten av året – i linje med många tjänstemäns senaste kommentarer – tillföra bränsle till dollarns motorer och göra det möjligt för den att ta tillbaka alla höjningar. relaterade förluster.

Euro/dollar skulle kunna hoppa något högre om Fed höjer med 75 bps, men en hökaktig berättelse och en punktplot som pekar mot några räntesänkningar nästa år skulle kunna göra det möjligt för björnarna att hoppa tillbaka in i handlingen från nära nedåtlinjen från den högsta 10 februari eller nära 1.0200-zonen, märkt av höjdpunkterna den 12 och 13 september. Nedvågen kan resultera i ett brott under 0.9860, vilket bekräftar ett lägre låg och tar paret till territorier som senast testades 2002. Nästa stöd kan hittas vid 0.9615, märkt av bottennivåerna den 6 augusti och 17 september samma år, vars avbrott kunde leda till förlängningar mot insidan av svänghögen den 17 september 2001, runt 0.9335.

För att dollarn ska gå in i ett defensivt läge mot sin europeiska motsvarighet kan det behövas ett avbrott över 1.0370. Euro/dollar skulle redan ligga över den tidigare nämnda nedåtlinjen, medan flytten skulle bekräfta en högre topp på veckodiagrammet. Detta kan uppmuntra tjurarna att klättra mot 1.0615 eller till och med 1.0770-barriärerna, markerade av höjdpunkterna 27 respektive 9 juni.

Inflationsförväntningar bidrar till berättelsen utan sänkning

Det sistnämnda scenariot verkar vara det minst sannolika, eftersom en annan faktor som talar mot eventuella räntesänkningar nästa år är att inflationsförväntningsindikatorerna, även om de har sjunkit från sina toppar på sistone, fortfarande pekar mot en ränta långt över Fed:s mål på 2 % i ett års tid. Utöver det, när Fed antar ett genomsnittligt inflationsmål 2020, kanske det inte räcker att bara nå 2 %. Tjänstemän kan välja att hålla inflationen där under en tid, eller till och med trycka den kort under målet.

Signal2frex återkoppling