FOMC höjer policyräntan med 75 baspunkter, signalerar att många fler kommer

Fundamental analys av Forex marknaden

Federal Reserve Open Market Committee (FOMC) höjde federal funds-räntan till intervallet 3.0% till 3.25% och bekräftade återigen en fortsättning på sin balansräkning.

Fed uppdaterade sitt språk och säger att "nyaste indikatorer pekar på blygsam tillväxt i utgifter och produktion. Arbetstillväxten har varit robust de senaste månaderna och arbetslösheten har varit fortsatt låg. Inflationen är fortfarande hög, vilket återspeglar obalanser i utbud och efterfrågan relaterade till pandemin, högre mat- och energipriser och ett bredare pristryck."

Feds sammanfattning av ekonomiska prognoser uppdaterades från juni:

  • Medianprognosen för real BNP-tillväxt nedgraderades 2022 (0.2 % från 1.7 %). Prognosen för 2023, 2024, 2025 och på längre sikt kom in på 1.2%, 1.7%, 1.8% respektive 1.8.
  • Prognosen för medianarbetslösheten var 3.8 % (3.7 %) för 2022, 4.4 % (3.9 %) för 2023, 4.4 % (4.1 %) 2024 och 4.3 % 2025. Den långsiktiga uppskattningen av arbetslösheten låg kvar på samma nivå som samma på 4.0 %.
  • När det gäller inflation antogs medianuppskattningen för kärn-PCE vara 4.5 % 2022, 3.1 % 2023, 2.3 % 2024 och 2.1 % 2025.
  • Medianprognosen för Fed Funds-räntan höjdes till 4.4 % 2022, 4.6 % 2023, 3.9 % 2024 och 2.9 % 2025. Den långsiktiga neutrala räntan antogs vara 2.5 %.

Alla medlemmar i FOMC röstade för beslutet.

Viktiga konsekvenser

Ännu ett Fed-möte, ytterligare en höjning med 75 punkter. Även om den totala inflationen har visat tecken på en topp, har underliggande mått på kärninflationen ännu inte vänt tillräckligt avgörande för att Fed ska kunna bromsa takten i räntehöjningarna. Eftersom Fed-medlemmar nu förväntar sig att kärninflationen kommer att förbli över 3 % fram till 2023, har de signalerat att ännu fler höjningar är på gång under de närmaste månaderna och in i 2023. Detta har fått statsskuldsräntorna att stiga, med den amerikanska 2-årsräntan som nu har bra förmörkade 4%.

Dagens uttalande återspeglar hökkänslan från ordförande Powells Jackson Hole-tal, där han betonade att Fed inte kommer att backa från inflationskampen "förrän jobbet är klart." Detta innebär en vilja att föra in räntor till restriktiva territorier för att bryta den nuvarande inflationscykeln även om det innebär att man gör en avsevärd uppoffring för ekonomisk tillväxt. Det är av denna anledning som vi nyligen har nedgraderat vår prognos för USA:s BNP-tillväxt under resten av detta år och nästa år då ekonomin kämpar för att anpassa sig till tyngden av stigande räntor och envist hög inflation.

Signal2frex återkoppling