Globala september preliminära PMI:er och ekonomisk utsikt

Fundamental analys av Forex marknaden

Efter en vecka där ett dussintal centralbanker runt om i världen antingen skärpte politiken eller tog till valutainterventioner ligger fokus nu på ekonomin. Hur mycket av flytten var prissatt och hur mycket kommer den ekonomiska tillväxten att påverkas framöver. Hittills har en åtstramning bidragit till en starkare dollar, utöver ökat riskundvikande som stöder säkra tillflyktsorter.

Inköpschefer kommer sannolikt att se de första tecknen på effekterna av penningpolitiken. Oavsett om det är i lägre priser som innebär potentiellt mindre inflation i framtiden, eller lägre order som innebär mindre tillväxt i framtiden. Svagare PMI:er kan börja höja vad som tyder på att penningpolitiken kommer att börja plana ut inom en snar framtid. Undersökningarna pågår fortfarande, så vi kommer inte se den fulla effekten på chefens tänkande förrän nästa månad. Men centralbankernas agerande telegraferades ganska bra före undersökningens början.

Vad du ska se upp för:

 Australien

Australien förväntas fortsätta motverka den globala trenden, med PMI för tillverkningsindustrin som förväntas vara kraftigt i expansion, även om den snubblar lite. Tjänstesektorn förväntas förbli under press under vintern och en långsammare turismaktivitet. Australian Manufacturing PMI väntas till 53.2 jämfört med 53.8 tidigare. PMI för tjänster förväntas öka måttligt till 50.8 från 50.2 tidigare.

Frankrike

Som vanligt är Frankrike det första stora EU-landet som rapporterar PMI, och kommer sannolikt att sätta tonen för den delade valutan om det inte finns en större avvikelse med senare data. De höga energikostnaderna i Frankrike har tyngt de ekonomiska utsikterna tillsammans med att ECB nyligen har börjat höja räntorna. Båda kommer sannolikt att tänka på chefer när de svarar på enkäten.

Franska preliminära tillverknings-PMI för september förutses falla knappt till 49.8 jämfört med 50.4 tidigare. Tjänster PMI förväntas förbli bara knappt i expansion på 50.5 jämfört med 51.2 tidigare.

Tyskland

De senaste positiva nyheterna i Tyskland på energifronten förväntas inte lyfta företagens humör så mycket. Med energipriserna fortfarande höga trots att landet ligger långt över målet när det gäller att fylla upp sina reserver, är chefer oroliga för vilka anläggningar som kommer att stå stilla härnäst på grund av höga driftskostnader.

Tysklands preliminära PMI för tillverkning för september väntas falla ytterligare till 48.3 från 49.1 tidigare. PMI för tjänster förväntas utvecklas ännu sämre och sjunka till 46.0 från tidigare 46.9.

UK

Den brittiska undersökningen genomfördes efter att PM Truss tillkännagav pristaket, så vi kunde se om det har någon effekt på affärsoptimismen. Men detaljerna har ännu inte meddelats, så effekten kan bli minimal. Storbritanniens preliminära PMI för tillverkning väntas förbättras måttligt till 47.5 från 47.3 tidigare. Service PMI förväntas falla till 50.0 jämfört med 50.9 tidigare.

Signal2frex återkoppling