US Höjdpunkter

  • Federal Reserve höjde räntorna med 75 bps för tredje mötet i rad, vilket förde federal funds-räntan till sin högsta nivå på 14 år.
  • FOMC:s ordförande Powell upprepade sitt Jackson Hole-tal och sade att Fed är villig att tolerera långsammare tillväxt och högre arbetslöshet för att få tillbaka inflationen till sitt mål på 2 %.
  • Räntekänsliga sektorer fortsätter att känna av effekterna av tidigare räntehöjningar, med försäljning av befintliga bostäder ned 0.4 % (m/m) i augusti, vilket markerar den sjunde månaden i rad med nedgångar.

Kanadensiska höjdpunkter

  • Marknadsrörelser drevs av ett hökiskt meddelande från Fed-ordförande Jay Powell, som betonade Feds beslutsamhet att få ner inflationen i USA – även om det orsakar en recession. Detta har skickat den amerikanska dollarn högre och straffat Loonien.
  • Kanadensisk ekonomisk statistik som släpptes den här veckan visade att inflationen är fortsatt hög och konsumenterna börjar dra ner när de känner att det blir värre.
  • Lyckligtvis tog den kanadensiska inflationen ett steg i rätt riktning i augusti. Pristrycket lättade upp över ett brett spektrum av varor och tjänster, vilket tyder på att högre priser kan stirra för att göra susen.

USA – FOMC siktar högt

De sista dagarna av sommaren 2022 var centrerade kring FOMC-mötet som avslutades på onsdagen med ytterligare en höjning på 75 bps, vilket förde federal funds-räntan till sin högsta nivå på 14 år. Tillkännagivandet förväntades till stor del av marknaderna efter att förra veckans KPI-tryck kom in varmare än väntat, med kärn-KPI som steg till 0.6 % månad över månad (m/m). Feds uppdaterade prognoser underströk dock en berättelse som var mer hökisk än vad marknaderna hade förväntat sig, vilket resulterade i en volatil reaktion från aktie- och obligationsmarknaderna. S&P 500 slutade dagen ned med 1.7 % och den tvååriga statsräntan, som kort steg över 4.1 %, stängde tillbaka på sin nivå på 4 % före mötet. Ytterligare smältning av beslutet har sett den tvååriga avkastningen stiga till 4.2 % och S&P 500 dra sig tillbaka ytterligare, vilket slutade veckan ned 4.1 % i skrivande stund.

Ordförande Powell använde sin presskonferens för att upprepa sitt Jackson Hole-tal och betonade att Fed inte skulle dra sig undan sin kamp för att få tillbaka inflationen till sitt 2-procentsmål. Powell noterade att en restriktiv politisk hållning sannolikt skulle krävas under en tid och att detta sannolikt skulle resultera i en utdragen period med tillväxt under trend och mjukare arbetsmarknadsförhållanden. Framstegen på inflationsfronten har hittills varit blandade med den totala inflationen som visar tidiga tecken på en topp (till stor del på grund av fallande gaspriser), men kärninflationen har förblivit envist hög vilket har fått Fed att hålla fast vid sin aggressiva politiska hållning.

Enligt de uppdaterade Fed-prognoserna förväntas medianuppskattningen för federal funds rate (FFR) nu nå 4.4 % vid årets slut, en hel procentenhet över deras tidigare uppskattning i juni (diagram 1). FOMC-medlemmar förväntar sig att ytterligare räntehöjningar kommer att krävas under 2023, med medianprognosen för terminalräntan på 4.6 %. Detta motsvarar ungefär 150 bps av ytterligare räntehöjningar från den nuvarande nivån på 3 – 3.25.

På andra håll denna vecka fortsatte den räntekänsliga bostadssektorn att visa ytterligare tecken på avmattning. Försäljningen av befintliga bostäder minskade med 0.4 % m/m i augusti, vilket markerar sin sjunde månad i rad med nedgångar. Säsongsjusterade medianpriser för bostäder sjönk också djupare in i negativt territorium och föll under de tre raka månaderna (diagram 2). Minskad överkomlighet fortsätter att motvinda konsumenternas efterfrågan på bostäder, och med bolåneräntorna nu långt över 6 %, håller motvinden på att bli en storm. Högre priser påverkar inte bara försäljningen utan även bostadsbyggandet. Medan bostadsstarterna återhämtade sig i augusti (stigande 12 % m/m till 1.58 miljoner enheter), är det 3-månaders glidande medelvärdet av förändringar från år till år fortfarande ned 5.4 %. Dessutom tyder en tillbakagång i augusti på bostadstillstånden mer svaghet under de kommande månaderna. Detta stämmer överens med de senaste avläsningarna av byggherrens sentiment, som nu har fallit i nio månader i rad och för närvarande ligger på en 28-månaders lägsta nivå.

Inget av detta kommer att få Federal Reserve att lyfta foten från pedalen eftersom de fortsätter att driva upp räntorna för att få ner inflationen. Med FOMC kartlägga en kurs som nästan inverterar 2007/2008 års nedgång i styrräntan, kommer den nuvarande och förväntade framtida penningpolitiken att fortsätta att verka som en ökande tyngd på ekonomin framåt.

Kanada – Konsumenter drar åt sina väskor

Det var ännu en tuff vecka för aktiemarknaderna, där världens ledande centralbank körde hem budskapet att den kommer att bekämpa inflationen till varje pris. Även efter att ha höjt räntorna med 300 punkter i år, förväntar sig Fed fortfarande en kraftig dos åtstramning framöver. Den kanadensiska dollarn, tillsammans med många andra valutor, har lidit av denna hökaktiga delstatssida trots att Bank of Canada också är hökaktig i sina meddelanden.

Den kanadensiska inflationen tog visserligen ett steg i rätt riktning i augusti, men förblev mycket hög på 7 % på årsbasis (å/å). Lägre priser vid pumpen hjälpte rubriken, men i motsats till situationen i USA, lättade också kärninflationstrycket något i augusti till 5.3 % å/å (diagram 1). Kanske ännu mer uppmuntrande var att en månads förändring i kärn-KPI var relativt godartade 2.6 % (på årsbasis). Vi gillar aldrig att läsa för mycket i en månads siffra, men det är betryggande att se den mjukaste månatliga ökningen av kärninflationen på över ett år. Som sagt, genomsnittet för Bank of Canadas trio av kärninflationsmått var 5.2 % å/å. Det är långt från det intervall på 1-3 % som banken skulle vilja se. Så även om augustidata var uppmuntrande, är banken långt ifrån att få inflationstrycket att sjunka.

En särskilt nedslående aspekt av rapporten var den höga matinflationen – priserna i livsmedelsbutiker steg med 10.8 % jämfört med för ett år sedan, den snabbaste takten sedan 1981. Med tanke på att matvaror är några av de vanligaste köpen som konsumenter gör, har detta pressat hushållens budgetar. , och utan tvekan får kanadensarna att ekonomisera.

Den sparsamheten sågs i detaljhandelsförsäljningsdata som släpptes i fredags, som sjönk med 2.5 % m/m, efter ett hopp uppåt i juni. Den rubricerade nedgången kom när priserna vid pumpen sjönk, vilket ledde till att bensinstationens kvitton sjönk med 14.2 % jämfört med månaden. Men svagheten gick längre än så. Grundförsäljningen i detaljhandeln, som exkluderar bensin- och bilförsäljningen, sjönk med 0.9 % – den första nedgången på sju månader. Med tanke på den höga inflationsmiljön innebär detta att kärnförsäljningen minskade med 2 % m/m i reala termer.

Juli detaljhandelsdata är ganska bakåt sett på denna punkt, så Statistics Canada släppte också en snabbuppskattning för augusti-siffrorna baserat på ett ofullständigt urval. Det måttet steg 0.4 % m/m, en mycket nedslående återhämtning. Detta tyder på att konsumenterna känner sig pressade av inflation och högre lånekostnader. Vi förväntar oss att detta kommer att driva på en mycket långsammare tillväxt i konsumenternas konsumtion under andra halvåret, som beskrivs i vår senaste prognos, som släpptes denna vecka. Detaljhandeln är inte hela bilden av konsumenternas utgifter, eftersom de inte inkluderar utgifter för tjänster, som biobiljetter, restauranger och resor. Därför återspeglar en del av deras svaghet sannolikt övergången tillbaka mot större utgifter för tjänster som begränsades under pandemin. När det gäller resor släppte Statistics Canada data för juli som visade att det kanadensiska resandet utanför landet ökade sexfaldigt i juli från 2021, och nådde cirka 64 % av sin nivå före pandemin – ett bevis på att denna förändring sker

Signal2frex återkoppling