Det var verkligen en dag att minnas för den japanska yenen på torsdagen. USD/JPY handlades i ett häpnadsväckande intervall på 550 punkter, då yenen föll kraftigt innan den vände riktningen och avslutade dagen med över 1 procent. Saker och ting har lugnat ner sig idag, då USD/JPY handlas tyst på 142.37.

Japans valutaintervention får yenen att flyga

Yenen har varit på en fruktansvärd nedgång och tappat cirka 20% av sitt värde mot den amerikanska dollarn i år. Marknaderna hade vant sig vid verbal retorik från Bank of Japan och finansministeriet (MoF), som uttryckte sin oro över yenens depreciering och varnade för att alla alternativ låg på bordet, utan några åtgärder för att backa upp kommentarerna. På torsdagen bröt yenen den psykologiska nivån på 145, och detta visade sig vara en streck i sanden för japanska tjänstemän.

Dagen började med ett ganska dämpat BoJ-möte, där beslutsfattare vidhöll sin extremt lösa policy och deklarerade att banken skulle öka stimulansen om det skulle behövas. Detta pressade yenen till det lägsta på 145.90, vilket utlöste ett fantastiskt svar från MoF, då det ingrep för att stödja yenen för första gången sedan 1998.

Yenen sköt i höjden så mycket som 2.5 % efter interventionen, men den stora frågan är om en sådan ensidig åtgärd kommer att hålla i sig, eller om den bara försenar yenens nedåtgående trend. Amerikanska statsräntor stiger snabbt, och om inte BoJ justerar politiken kommer ränteskillnaden mellan USA och Japan att fortsätta att öka, vilket kommer att sänka den misshandlade yenen ännu lägre.

En annan faktor som tynger yenen är den motsägelsefulla politiken mellan BoJ och MoF, som var uppenbar i går och orsakade yenens vilda färd. MoF har ingripit för att stödja yenen, samtidigt som BoJ håller JGB-räntorna på låga nivåer, och guvernör Kuroda har sagt mer än en gång att en svag yen inte nödvändigtvis är en dålig sak. Dessa motstridiga signaler uppmanar till spekulation och gårdagens valutaintervention, även om det är ett djärvt drag, kan inte göra något mer än att bromsa yenens nedgång.

USD / JPY Tekniska

  • USD/JPY testade motståndet vid 144.71 men drog sig sedan tillbaka. Ovan är det motstånd på 146.49
  • USD/JPY testar stöd 143.19. Nästa stödlinje 141.88

Signal2frex återkoppling