FX-intervention: risker för solon, ännu inte för överenskommelser

Fundamental analys av Forex marknaden

Den amerikanska dollarn är under en viss press på tisdagsmorgonen, vilket kan hänföras till dollarns lokala vinsttagning efter rejäla uppgångar under tidigare dagar. Europeiska aktier och amerikanska indexterminer får också en viss lättnad och drar sig tillbaka från låga nivåer.

Men tills vi ser en förändring i fundamentet kommer studsar som dagens sannolikt inte att vara något annat än lokala retracements av etablerade trender – hausse för dollarn och baisse för aktier.

Det råder lite tvivel på marknaderna nu att den främsta drivkraften bakom marknaderna är den fortsatta åtstramningen av nuvarande och framför allt förväntade förhållanden. Dollarn har varit i ökande efterfrågan de senaste månaderna, då kommentarer från Fed metodiskt pressar upp det förväntade räntetaket och längre.

Alla stora centralbanker har inte förmågan eller modet att hålla samma takt, vilket tar dollarns främsta konkurrenter ur spelet. Men samma förhållanden kräver att tillsynsmyndigheter agerar mer aggressivt.

Förra veckan började Japan sina interventioner för att försvara yenens växelkurs. Den schweiziska centralbanken har upprepade gånger varnat för att den är redo att ingripa. Observatörer har också krävt åtgärder från Bank of England. Men den senare har ännu inte vikat sig, det tar en vecka att bedöma situationen.

Med ECB:s tjänstemäns ord är det mer och mer uppenbart missnöje med den pågående försvagningen av euron.

Eftersom en kraftig räntehöjning i överbelånade ekonomier kan komma som en chock, kan centralbanken ingripa för att stoppa den ensidiga försvagningen av nationella valutor.

Just nu verkar det osannolikt att de stora centralbankerna skulle vara villiga att pressa dollarn på ett samordnat sätt som de gjorde 1985 med det i hemlighet utarbetade så kallade Plaza Accord. Det passar knappast med USA:s prioriteringar att sänka inflationen och svagare råvarupriser.

Samtidigt ökar riskerna för att de stora centralbankerna, en efter en och agerar på situationen, kan använda detta nästan bortglömda instrument för att stoppa ensidig spekulation mot sina valutor.

Enligt vår uppfattning, sedan förra veckan och under överskådlig framtid, har Japan redan inkluderat interventioner i sin aktiva politik, vilket potentiellt begränsar USDJPY från att stiga över 145. Det är osannolikt att det blir lätt för Japans finansministerium, men det har styrka att slå tillbaka.

Bland de andra stora bolagen har GBP de högsta valutainterventionsriskerna just nu, med EUR och CHF något mindre. I Kanada och Kina är de monetära myndigheterna inte bekymrade över växelkursen, eftersom inflationen saktar ner där. Därför är det osannolikt att vi kommer att se interventioner i CAD och CNY. Även om den australiensiska dollarn har tappat 6 % sedan början av månaden, ligger den nu 18 % över 2020 års "botten", så enligt vår uppfattning kan monetära myndigheter använda traditionella räntehöjningar och kvantitativ åtstramning tills vidare.

Signal2frex återkoppling