Vad är en kort squeeze och hur handlas den?

Handelsutbildning

Den korta squeeze har krävt publiken från många av de bästa investerarna och handlarna världen över, med vissa skryt om korrekta marknadsförutsägelser medan andra är ödmjuka över den snabba men ändå destruktiva karaktären som är den korta squeeze. Den här artikeln kommer att beskriva de grundläggande koncepten för kortpressen samtidigt som den ger insikt om hur man hanterar och handlar kring detta omtvistade fenomen på finansmarknaden.

Vad är en kort kläm?

Definitionen av en kort squeeze kan betecknas som den påfrestning som upplevs av korta säljare att täcka (genom att köpa för att stänga) sina respektive positioner på grund av en kraftig uppgång i aktiekurserna.

Till exempel lånar investerare A 10 aktier i företag Z för 5 dollar per aktie. Några dagar senare stiger Company Z-aktien till 10 USD per aktie, vilket innebär att investerare A för närvarande går med en förlust på 50 USD. Logiken bakom en kort squeeze är att när blankare (individer som förutspår aktiekursnedgångar) tappar negativa positioner på grund av kursuppgång, orsakar dominoeffekten av att dessa investerare köper tillbaka aktier till nära positioner för att inte ådra sig ytterligare förluster en exponentiell ökning av aktiepriser.

Ett bra exempel är Volkswagen AG (VOW.DE) short squeeze 2008, där Porsche köpte stora volymer av Volkswagen-aktier, vilket driver upp priserna ungefär fyra gånger, vilket i slutändan fick blanka säljare att förlora miljarder i processen. Diagrammet nedan visar den relativa prisökningen mellan Volkswagen AG och tyskan DAX index.

Volkswagen AG vs DAX Index:

volkswagen AG short squueze vs DAX

Diagram utarbetad av Warren Venketas , Refinitiv

När många blankare försöker köpa tillbaka samtidigt finns det inget tak för hur högt aktiekurserna kan stiga. Detta ger ofta upphov till att opportunistiska investerare försöker dra nytta av den korta squeeze genom att köpa under kursuppgången.

Vad orsakar en kort klämma?

Från förklaringen ovan kan vi sammanfatta händelserna som ledde fram till ett kort squeeze-scenario i listan nedan:

  • Investerare identifierar vad de anser vara en övervärderad aktie och tar korta positioner på den aktuella aktien – i förväntan på ett kursfall där de kan köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris (sälja högt, köpa lågt).
  • Aktiekursen går i negativ riktning mot investerarnas prognoser vilket orsakar en snabb kursuppgång.
  • Short säljare inser då att positionen inte är lönsam och försöker köpa tillbaka aktier med minimal förlust, vilket orsakar ytterligare prisupptrappning.

Är en kort klämma olaglig?

Enligt Securities and Exchange Commission är blankning olagligt som lagen säger.

" Säljer korta aktier och misslyckas med att leverera aktier vid tidpunkten för uppgörelse i syfte att driva ner säkerhetens pris . Denna manipulativa aktivitet skulle i allmänhet bryta mot olika värdepapperslagar, inklusive regel 10b-5 under Exchange Act.”

Rekommenderas av Warren Venketas

Få din gratis aktieprognos

Få min guide

Hur man handla en kort squeeze

Handel runt en kort squeeze (ofta olagligt föranledd av en stor extern tredje part) kan vara extremt farligt och kan resultera i betydande ekonomisk förlust. Det finns dock handlare som använder varningssignaler från marknadsrörelser för att förutse potentiella korta squeeze. (Till exempel: GameStop-sagan, som hade handlare på olika sidor av handlingen.) Denna högriskaktivitet har potential för hög belöning i vissa fall. Vissa investerare försöker föregripa en kommande kortpress genom att övervaka flera nyckelindikatorer. Huvudindikatorn skulle i första hand vara:

Marknadssentiment

Marknadsentimentet avslöjar marknadens benägenhet mot ett specifikt finansiellt instrument – ​​i det här fallet en aktie. Nedan är två möjliga metoder för att bedöma, tajma och tolka möjliga tecken på en förestående kort kläm.

Kort räntekvot:

Detta förhållande är enkelt uttryckt en matematisk indikator som talar om för investerare hur många dagar det i genomsnitt tar för blankare att köpa tillbaka lånade aktier. Detta förhållande beräknas av det totala antalet kortade aktier dividerat med den genomsnittliga dagliga handelsvolymen. Till exempel, om det finns 10000 1000 kortade aktier på företag A med en genomsnittlig daglig handelsvolym på 10 10, så skulle korträntekvoten vara XNUMX. Som en tumregel anses en kort räntekvot på XNUMX och högre som hög och därför desto fler korta positioner att täcka – högre sannolikhet för en kort squeeze.

Kort ränteprocent:

Denna procentsats ger investerare en aktuell mätare för hur många kortsäljare det finns på en viss aktie. Det vill säga, om det finns 10000 1000000 blankare på företag A med 1 XNUMX XNUMX utestående aktier så skulle den korta ränteprocenten vara XNUMX %. Ju högre siffra, desto svårare skulle det vara för blankare att köpa tillbaka aktier om priserna skulle stiga.

Hur skyddar man sig mot en kort klämning?

Som nämnts kan en kort squeeze orsaka stora ekonomiska förluster, men det finns sätt att mildra alltför stora förluster med hjälp av två enkla tillsatser.

1. Stop loss: En stop loss är en nivå där en position kommer att stängas om priset når en viss ovan nämnda nivå. Till exempel, om en aktie kortas till 10 USD kan en stop loss placeras till 15 USD vilket innebär att om aktiekursen når 15 USD kommer ett köp att ske och positionen kommer att stängas med en förlust på 5 USD.

2. Säkring: Detta kan verka kontraintuitivt eftersom det i huvudsak kvittar ut eventuella vinster, men inköpsorder kan sättas in på en specificerad nivå för att minska förlusterna upp till ett önskat belopp. Till exempel kommer en order att köpa ovanstående aktie för 15 USD effektivt att fungera som en stop loss.

Notera: Handlare bör vara medvetna om riskerna för att stoppa förlustordrar. De är sårbara för kortsiktiga prisfluktuationer som kan aktivera stopppriset. Alla stopporder kommer att fyllas, men det finns ingen garanti för priset. Vad mer är, om din nivå nås kan din stopporder inte fyllas till ett bättre pris än ditt stopp, bara samma pris eller sämre, och detta kan påverka din ursprungliga risk-belöningskvot.

Kontakta och följ Warren på Twitter: @WVenketas

Signal2frex återkoppling